Szukajka

Renata Przemyk

Gatunek

rock, alternatywa

Strona WWW

http://www.renataprzemyk.art.pl/

Dyskografia

  • Ya hozna (1990)
  • Mało zdolna szansonistka (1992)
  • Tylko kobieta (1994)
  • Andergrant (1996)
  • Hormon (1999)
  • Blizna (2001)
  • Balladyna (2002)
  • The best of Renata Przemyk (2003)
  • Unikat (2006)

Opis

Zaczęła śpiewać jako nastolatka z lokalnymi kapelami rockowymi, choć tak naprawdę odkryła powołanie dopiero na studiach, zainspirowana Tomem Waitsem, Talking Heads, Niną Hagen i Frankiem Zappą. W wyniku tychże inspiracji powstał pod koniec 1989 roku zespół “Ya Hozna” i płyta pod tym samym tytułem, jednak działalność tego awangardowego zespołu wygasa po roku i Renata rozpoczyna solową karierę.

Wydaje kolejne płyty: “Mało zdolna szansonistka” (1992), “Tylko kobieta” (1994), “Andergrant” (1996), “Hormon” (1999), “Blizna” (2001), “Balladyna” (2002) z muzyką do spektaklu w reżyserii Jana Machulskiego, a w 2003 roku ukazuje się kompilacja najciekawszych piosenek zatytułowana “The best of”. Na uwagę zasługuje fakt, że autorką słów do wszystkich piosenek jest Anna Saraniecka, jednocześnie manager Renaty. 28 października 2005 r. w Teatrze Rozrywki w Chorzowie odbyła się premiera 14 piosenek autorstwa Renaty Przemyk i Anny Saranieckiej do spektaklu Odjazd w reżyserii Freda Apke.

Większość jej płyt uzyskało status złotych za sprzedaż ponad 50.000 każdego tytułu, wielokrotnie były nominowane i nagradzane, przeważnie za indywidualność artystyczną. Pomimo niezbyt komercyjnego zacięcia artystki, zyskały pochlebne recenzje pośród publiczności, krytyki muzycznej i przemysłu fonograficznego (Fryderyk). Ma w swoim dorobku nagrody przywiezione z festiwali, w których brała udział na początku swojej działalności, główną z festiwalu krakowskiego, opolską Karolinkę, sopocką bursztynową płytę. Ale występowała też na nieistniejącym już niestety festiwalu w Jarocinie i dla przeciwwagi na przeglądzie piosenki aktorskiej we Wrocławiu i Kolonii. Koncertowała również we Francji (Normandia, Bretania, Paryż) i w Nowym Yorku, choć najbardziej – także ze względu na znaczenie słów w swoich utworach – ceni polską publiczność.

(renataprzemyk.art.pl)

Użytkownicy współtworzący tę stronę

Natalia

Najbliższe koncerty

Brak koncertów tego zespołu.

Kto lubi Renata Przemyk?

  • Amorous
  • Janis
  • kraszbest
  • Natalia
  • Proud_Of_My_self
  • rehearsal
  • somebody
  • szyszkalm
  • vladiv

Barakus, grom13, kraszbest

Zaloguj się aby się dodać zespół do ulubionych.

Statystyki
koncerty20570
nadchodzące0
użytkownicy4646
Najaktywniejsi (kwiecień)
Ostatnie komentarze
[koncert] ver.di @ 2013-03-13
Winter Reggae Festiwal 2013
[zespół] krzysztof @ 2013-01-31
KOX
[koncert] emeste @ 2013-01-17
The kosHells
[koncert] emka @ 2012-11-24
Hey
[koncert] Różowa @ 2012-10-05
Lipali +supporty
[koncert] Różowa @ 2012-10-05
Lipali +supporty
[koncert] rethuzz @ 2012-09-07
Rebel SKA Fest
[zespół] kalimax @ 2012-08-23
Myslovitz
Ostatnio dodane
Dworek Gościnny- Jazz Bar - Szczawnica
Eva Aibazova I Maksim Anuchin
Ośrodek Kultury Andaluzja - Piekary Śląskie
Czesław Kazimierek
Dworek Gościnny- Jazz Bar - Szczawnica
Hanna Zbyryt Giewon
Tawerna Latający Holender - Warszawa
Morhana, Lux Perpetua, Zamordism, Sneermonger
Dworek Gościnny- Jazz Bar - Szczawnica
Boliwia
Hydrozagadka - Warszawa
Łona
Dworek Gościnny- Jazz Bar - Szczawnica
Piotr Lupi Lubertowicz & Aeroblus
Hard Rock Cafe - Warszawa
Muchy
Hard Rock Cafe Kraków - Kraków
Dick4Dick
Ostatnie zmiany (zespoły)
Grajek @ 2014-02-16
Qferau
MW @ 2014-01-17
Gospel Joy
gregik @ 2013-11-29
Baobab
SOULBLEED @ 2013-10-01
Dysphoria
Ostatnie zmiany (miejsca)
Hydrozagadka @ 2013-09-18
Chmury
k2 @ 2013-04-19
Hard cock